Siz Hiç Atmaca Yuvası Gördünüz mü?

ODTÜ Erdemli Kampüsü'nde bulunan yaban hayatı; Ekolojik Kampüs projesi kapsamında, ODTÜ Erdemli Kampüsü'nde bulunan atmaca yuvasına Haziran ayında yerleştirilen ilk yaban hayat kamerası ile artık canlı yayında izlenebilecek. Proje; sürekli kayıt alan kamera ile atmacaların yaşamları ve üreme döngüsü hakkında bilinmeyenleri açığa çıkarmayı amaçlıyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Korhan Özkan; atmaca yuvasında sıradan bir güne ya da yaban hayatın sıra dışı anlarına internetten şahit olunabileceğini, https://www.youtube.com/channel/UCjcpbbmJjZSrLpHZhIHJOBw linkinde yer alan ODTÜ Ekolojik Kampüs adlı Youtube kanalından yayının izlenebileceğini belirterek proje hakkında şu bilgileri verdi: "Yaban hayat kamerası ile atmacaların yaşamlarının zor anlarına da tanık olduk. Ne yazık ki bu sene atmacalar 25 günden fazla kuluçkada kalmalarına rağmen yavru çıkaramadan yuvayı terk ettiler. Yuvayı terk etmelerinin kesin sebebini henüz bilmiyoruz ancak her iki atmaca da sağlıklı ve gelecek yıl yaban hayat kameramız yuvalarından canlı yayına devam edecek!" ODTÜ Bilim İletişimi Grubu (BiG), ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü (ODTÜ DBE) ve ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi'nin desteği ile ODTÜ DBE öğretim üyesi Korhan Özkan ve araştırma görevlisi Batuhan Çağrı Yapan tarafından yürütülen Ekolojik Kampüs projesinin, bu yılki başarılı denemesinin ardından her üç ODTÜ Kampüsü'nde de hayata geçirilmesi planlanıyor. ODTÜ Erdemli ve Ankara Kampüsü'nden araştırıcı ve öğrenciler, ODTÜ BİYOGEN topluluğu ve pek çok farklı üniversite ve kurumdan 30'dan fazla katılımcının desteği ile çalışmalarını sürdüren proje ile ODTÜ Erdemli Kampüsü'nün doğal çeşitliliğinin anlanarak daha sağlıklı bir yaban hayatı için gerekli stratejilerin belirlenmesi hedefleniyor. ODTÜ Kampüslerinin yüksek kalitede araştırma ve eğitim faaliyetlerinin yanında çok zengin bir ekosistem de barındırdığına değinen Dr. Özkan; "Doğal alanlarımız hızla yok olurken üniversite kampüsleri doğal yaşam için önemli bir sığınak işlevine sahip. Şimdiden kampüste yaşayan kuşlar, sürüngenler, bitkiler ve memeli canlıların çeşitliliği ve dağılımı hakkında detaylı bilgiler elde ettik. Bu bilgiler ışığında ODTÜ Erdemli Kampüsü'nün yaban hayat için daha sağlıklı bir habitat olmasına yönelik önerileri bir araya getiriyoruz." dedi. Proje hakkında daha fazla bilgi için http://ekokampus.ims.metu.edu.tr/ adresi ziyaret edilebilir.

Fotoğraf: Özgür Talay