Kuzey Kıbrıs KALTEV ile Teknoloji Adasına Dönüşüyor

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde, Kuzey Kıbrıs'ı araştırma, geliştirme ve teknoloji odaklı üretim merkezine dönüştürecek devasa proje Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin temeli Mayıs ayında atıldı. Kuzey Kıbrıs'ta 12 yılı geride bırakan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kuzey Kıbrıs'ı bilim ve teknoloji odaklı kalkınma ile buluşturacak, istihdam olanaklarını geliştirecek, dünyanın her yerinden araştırmacı ve girişimcileri adaya çekecek devasa bir projeye imza atıyor. ODTÜ kampüsünde yer alan Kalkanlı Vadisi'ne inşa edilecek Kalkanlı Teknoloji Vadisi (KALTEV), bölgenin ilk teknoloji vadisi olarak teknoloji ile kalkınan bir ekonomi için tüm paydaşları bir araya getirecek.

AR-GE ve Teknoloji Üssü

Her yıl Mayıs ayında ODTÜ'nün kuruluş yıldönümünü kutlamak için düzenlenen ODTÜ Günü töreni kapsamında bu yıl KALTEV'in temeli atıldı. KALTEV AR-GE Kompleksi, iki aşama halinde iki yıl içinde tamamlanacak. Projenin finansmanı ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü ile T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi arasında imzalanan protokol kapsamında sağlanacak. Temel atma töreninde bir konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı; ODTÜ'nün 130 binden fazla mezunundan biri olmakla gurur duyduğunu ifade ederek KALTEV için; "Ambargoların üzerimizden kaldırılmasını bekleyemeyiz, kimse bizim için bu lütufta bulunmayacak. Biz böylesi projelerle bunları kaldırabiliriz." şeklinde konuştu. KALTEV'in zeytin ağacı olarak belirlenen logosuna atıfta bulunan Akıncı; zeytin ağacının kökleşmeyi simgelediğini dile getirerek, "Köklerimizi salmak için gelişmek zorundayız, gelişme bilimle olur." dedi. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök konuşmasında; Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün eğitim kalitesi ve mezunlarıyla eğitim ve öğretim alanında önemli bir noktaya ulaştığını kaydederek KALTEV'in Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan 90 bini aşkın üniversite öğrencisi ve yüzlerce araştırmacıyı inovatif ve üretken bir yapılandırmada buluşturmak için önemli bir atılım olduğunu vurguladı. ODTÜ geleneği ile hayata geçen KALTEV'in öncelikli olarak bilişim, enerji, modern tarım ve güvenlik alanlarında araştırmaların yapılacağı bir inovasyon merkezi olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalkanlı Teknoloji Vadisi, güncel dünya sorunlarına odaklanan yenilikçi çalışmalara ev sahipliği yapacak. KALTEV, bünyesinde teknolojik üretim gerçekleştiren firmalar ile Kuzey Kıbrıs'ın ve dünyanın sorunlarına çözüm getirmek için çalışan inovatif araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçlıyor." ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, Kuzey Kıbrıs'ı dünya sahnesinde etkin bir aktöre dönüştürecek bu yatırıma imza atmaktan duydukları gururu dile getirdi. Kalkanlı Teknoloji Vadisi ile Kuzey Kıbrıs'ın bir teknoloji adasına dönüşeceğini vurgulayan Baykal: "Dünyaya değer katan evrensel ölçekte bilimsel üretimlerle izolasyonların üstesinden gelebileceğimiz biliyoruz. Günümüz dünyasında etkin bir aktör olmak ancak bilim ve teknoloji ile mümkün. KALTEV'in Kuzey Kıbrıs'a katabilecekleri ve KALTEV sayesinde aşacağımız engeller bizi umutlandırıyor." şeklinde sözlerini sürdürdü. İlk etabı 2018 yılı Eylül ayında hizmete girecek KALTEV AR-GE Kompleksi ile; Güzelyurt-Kalkanlı bölgesi 24 saat yaşayan bir bilim ve teknoloji merkezine dönüşecek. KALTEV; yapısında yer alan ofis ve çalışma alanları ile rekabetçi firmaları Kuzey Kıbrıs'a çekerken laboratuvar ve stüdyolar; araştırmacılar, girişimciler ve fikir geliştirenler için KALTEV'i çekim merkezi haline getirecek. KALTEV kapsamında proje geliştirme çalışmaları temel atılmasından aylar önce başladı ve KALTEV bünyesinde yer alacak firmalar için sektör temsilcileri ile görüşmeler sürüyor.