ODTÜ Can Kurtarma ve İlk Yardım Topluluğu (OCİT)

ODTÜ Can Kurtarma ve İlk Yardım Topluluğu (OCİT), 1992'de ODTÜ öğrencileri tarafından, ilk yardımın ve can kurtarmanın önemi ile esas kuralları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuştur. Topluluk kurulduğu günden beri bu amaçla seminerler ve eğitimler vermektedir. Temel Yaşam Desteği (TYD), ilk yardımın temel kuralları konusunda, her dönemin başında topluluğun ODTÜ öğrencilerine verdiği eğitimdir. Bu eğitim yalnızca bilgi aktarımından ibaret olmayıp içeriği uygulamalarla ve canlandırmalarla zenginleştirilmiştir. Eğitim sırasında; şehir koşullarında bir insanın karşılaşabileceği durumlar örneklerle açıklanıp yapılan canlandırmalarla herhangi bir kaza anında ilkyardımcıların soğukkanlı bir şekilde müdahale edebilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca OCİT her yıl Nisan ayında, ODTÜ'nün Elmadağ tesislerinde, TYD'den daha kapsamlı olan İleri Yaşam Desteği'ni (İYD) vermektedir. Katılımcıların günlük hayattan birkaç gün uzaklaşma imkânı bulduğu eğitimde dağ yürüyüşü ve sabah sporu da yapılmaktadır. Bu eğitim içinde triaj, sedye ile taşıma gibi ileri düzey ve genel olarak çoklu yaralanmalı kaza durumlarında ilkyardımcıların nasıl müdahale etmesi ve olay yerini nasıl organize etmeleri gerektiğine dair bir eğitimdir. Topluluğun; yaz mevsiminde, bir kamp içinde, doğa şartlarında ilk yardımın nasıl yapılacağı konusunda verdiği bir de Doğa Eğitimi vardır. OCİT, istedikleri takdirde diğer ODTÜ topluluklarına da ilk yardım eğitimi vermektedir. Geçtiğimiz dönem Sayokan ve Doğa Araştırmaları topluluklarına yaralanmalar hakkında ilk yardım eğitimi ve bu dönem ODTÜ Su Altı Topluluğu'na TYD eğitimi vermiştir. Okullara da eğitim veren topluluk Mart'ta Ayrancı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne ilk yardım eğitimi vermiştir. OCİT sosyal ve kitlesel eğitimi benimsemiş bir topluluk olup, mümkün olduğunca, herkese ilkyardım eğitimini ulaştırmayı amaçlayan bir topluluktur. Özellikle okullardaki görevliler ve öğretmenlerimize bu eğitimin verilip yayılması için birçok ilk ve orta öğretim kademesinde okulla beraber eğitim projeleri yürütmektedir. Topluluk bu eğitimlerle yetinmeyip Kapadokya Ultra Trail ve Aladağlar Sky Trail koşu maratonlarına gönüllü ilk yardımcı olarak katılmaktadır. Can kurtarma için de haftanın üç günü havuz antrenmanı yapan topluluk; Kaş, Dalyan ve Datça Kış Yüzme maratonlarına da katılmaktadır. Her yıl şubat ayında Ankara'da Kesikköprü barajına giderek soğuk su tatbikatı yapan OCİT, cankurtaran adaylarının farklı koşullara karşı hazırlıklı olabilmesi amacıyla eğitimlerine devam etmektedir. OCİT'in ilk yardım ile ilgili daha çok insanı bilinçlendirmek için hazırladığı bir android uygulaması da artık mobil cihazlardan erişilebilir ve indirilebilir durumdadır.