Klasik Türk Müziği Topluluğu

Topluluğumuz Ankara'nın ilk, Türkiye'nin ikinci üniversite korosu olarak "ODTÜ Türk Müziği Kulübü" adıyla 1967 yılında Erol Sayan'ın şefliğinde kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren konserler, konuk sanatçılar ve grupların katıldığı paneller, araştırmalar ve üniversite ortamına yakışır çalışmalarla ODTÜ'de Türk müziğini öğretmeyi, sevdirmeyi ve en iyi şekilde temsil etmeyi amaçlamıştır. Müziğimizin çatısı altında bu amaca giden yolda ise bizi bir topluluk olarak var eden yeni ve kalıcı pek çok dostluğun temelleri atılmıştır. Topluluğumuz, 2002 yılında kendi imkânlarımızla temelleri atılmış ve 27 Kasım 2004 tarihi itibariyle değerli bestekârlarımız Avni Anıl, Erol Sayan ve değerli müzik dostlarının katılımlarıyla açılışı gerçekleştirilmiş topluluk binamızda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu yeni yapı bizlere, aynı zamanda ülkemizin başkentinde önemli bir eksiklik olan yüksek düzeyde Türk Müziği derslerinin verildiği bir eğitim merkezi kurma hedefinin de somut bir adımını atmış olmanın sorumluluğunu ve heyecanını yaşatmaktadır. Topluluğumuzun en önemli müzik çalışmalarından birisi olan Klasik Türk Müziği koromuz, dönem sonu konserleri ile müziğimizi üniversitemizde her dönem başarıyla temsil etmektedir. Ayrıca müziğimize besteleriyle, yorumlarıyla ve araştırmalarıyla çok önemli katkılarda bulunmuş değerli sanatçılarımız da topluluğumuzca her yıl düzenlenen Türk Müziği Günleri etkinlikleri aracılığıyla üniversitemizde ağırlanarak, eserleri ve yorumlarıyla Türk Müziği severlerle buluşturulmaktadır.

50.yıl Etkinlikleri

Geçtiğimiz günlerde 50. yaşına basmış olan topluluğumuz, 50 yıllık emeği ve dostluğu bir araya getirmek üzere bir dizi 50. yıl etkinliği organize etmiş ve topluluk bünyesinde şimdiye kadar emeği geçmiş herkesi bir araya toplamayı hedeflemiştir. Büyük bir çoğunluğu topluluk binamızda gerçekleştirilen etkinlikler 50. yılı kutlamak ve bir araya gelerek hasret gidermek amacıyla düzenlenen bir akşam yemeğiyle başlamıştır. Topluluğumuzun kurucu şefi Erol Sayan hocanın da teşrif ettiği akşam yemeğine, topluluğumuz bünyesinde yetişmiş sazende ve koristlerin bir araya gelerek hazırladığı bir fasıl eşlik etmiştir. Geçmiş konserlerde icra edilen eserlerin oluşturduğu fasıl, topluluğumuz üyelerine topluluktaki günlerini yâd ettirmiş ve aralarındaki dostluk bağını adeta anılarla tazelemiştir. Yemeğin ertesi sabahı gelmiş geçmiş tüm topluluk üyeleri topluluk binamızda düzenlenen bir kahvaltıda tekrar bir araya gelmiş ve kıymetli müzisyen Erol Sayan hocamızın katılımıyla topluluğumuzun değerli müzik dostlarını bir araya getiren, müziğimizin ve geleceğinin tartışıldığı bir panel gerçekleştirilmiştir. Panele eş zamanlı olarak topluluğumuz binasında, müziğimizin çatısı altında geçen 50 yılı özetler nitelikte bir sergi açılmış ve katılımcıların duygularını kaydedebileceği bir anı defteri sergiye şahitlik etmiştir.

Kıymetli müzik sohbetleri ve fikir paylaşımlarıyla geçen günün akşamında, Mimarlık Amfisi'nde, topluluğumuzda faaliyetleri devam etmekte olan öğrenci koromuz, mezunlar koromuz ve Nevniyaz sazende grubumuzun birbirini izleyen performanslarıyla 50. yıl konserimiz gerçekleştirilmiştir. Konserimiz topluluğa emeği geçen herkesin yoğun talebi ve müzikseverlerin katılımlarıyla dopdolu geçmiş, her birimizin hatırında müziğimizle ve anılarımızla dolu dostane bir gece olarak kalmıştır. Yapılan tüm bu çalışmalar, etkinlikler, fotoğraflar, hatıralar, sohbetler, röportajlar ve daha niceleri 50. yıl dergimizde bir araya getirilmiş ve daha nice 50 yıllara bir örnek ve bir hatıra olarak bırakılmıştır.