ODTÜ Su Altı Sporları Topluluğu (SAS)

ODTÜ'nün öncülüğünde su altı sporlarına gönül vermiş kişileri bir araya getirerek elde edilen tecrübeleri paylaşmak, işbirliğini desteklemek amacıyla kurulan ODTÜ Su Altı Sporları Topluluğu (SAS) yıl boyunca ülke genelinde bir çok etkinlikte üniversitemizi başarıyla temsil ediyor. ODTÜ SAS, serbest dalış ve su altı hokeyi takımları ile ODTÜ spor kulübü bünyesinde Türkiye su altı sporları federasyonuna bağlı olarak şimdiye kadar katıldığı birçok yarışmada önemli dereceler elde etmiştir. ODTÜ Su Altı Sporları Topluluğu serbest dalışı ve su altı hokeyini beraber yapan tek üniversite topluluğudur. İki branşta da her yıl katıldıkları yarışmalarda derece alan topluluk birçok milli sporcu da yetiştiriyor. Her yıl ODTÜ havuzunda düzenlenen Su Altı Hokeyi Turnuvası Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük özel hokey turnuvası olma özelliği taşıyor.

Su Altı Hokeyi Nasıl Oynanıyor.... Su altı hokeyi, Alan Blake isimli İngiliz dalgıç tarafından 1954 yılında bulunmuştur. Blake, kış aylarında dalış yapamadığı zamanlarda evinin önündeki buz tutmuş havuzun içindeki taşlarla bir kepçe ile oynayarak bu oyuna başlamıştır ve sonraki zamanlarda su altı hokeyi uluslararası bir oyun haline gelmiştir. Su altı hokeyi, yedek sporcular dahil 10 sporcudan oluşan iki takımın havuzun zemininde palet, maske, şnorkel, sopa ile pakı (puck da denilen 1.3kg (±200 gr) ağırlığında, silindir şeklindeki 80±4 mm çaplı disk) suyun altına yerleştirilmiş kalelerin içine sokmaya çalışmasıdır. 10'ar kişilik takımlar arasında, 10-12 m genişliğinde, 21-25 m uzunluğunda, derinliği 2.00-3.65 m olan bir havuzda oynanan su altı hokeyinde, maç sırasında her takımdan 6'şar oyuncu oyunda kalabilir. Kalan 4 kişi yedek olarak bulunur. Oyun, yüksek tempoda oynandığı için sürekli oyuncu değişikliği yapılarak oynanır. Su altı hokeyinde herhangi bir oyuncu değişikliği sınırlaması yoktur. Uluslararası bir maç 33 dakika sürmektedir. Bu maçlar 15'er dakikalık sürelerle ikiye ayrılmakta ve bu iki periyodun arasında 3 dakikalık devre arası verilmektedir. Su altı hokeyi çok yüksek tempolu ve nefes tutularak yapılan bir spor olduğundan dolayı antrenmanları da vücudu düşük oksijenli yüksek tempoya alıştırmak için çoğunlukla kısa süreli nefes tutarak orta veya yüksek tempo dip yüzmeleri şeklinde yapılır.

Topluluğun 2017 Etkinlikleri :

Serbest Dalış havuz Türkiye

Şampiyonası Kadınlar ve

Erkekler Takım 1.si (Mart/Çanakkale)

ODTÜ SAS 14. Geleneksel Su Altı Hokeyi Şampiyonası (Mart/ODTÜ)

Su altı hokeyi büyükler Türkiye Şampiyonası erkekler 2.si

(Mayıs/Kütahya Serbest dalış yaz kampı (Haziran /Kaş)

Su altı hokeyi büyükler milli takımına 4, U23 milli takımına 5 sporcu çağırılmıştır.