Ulusal Jeodezi Komisyonu 2017 Bilim Ödülü

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Onur Karslıoğlu, yürüttüğü araştırmaların yanı sıra, yer ve yere yakın uzay bilimlerinin bir öğesi olan Jeodezi biliminin ülkemizdeki gelişimine ve farklı disiplinlerle ilişkisinin güçlenmesine; yürütmüş olduğu ulusal ve uluslararası görevlerle ülkemizde yapılan çalışmaların tanıtılmasına yaptığı somut katkıları nedeniyle, Türkiye Ulusal Jeofizik ve Jeodezi Birliği, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonunun 2017 Bilim Ödülüne layık görüldü.

Prof. Dr. -Ing. Mahmut Onur Karslıoğlu Hakkında

KTÜ Jeodezi ve Fotogrametri Bölümünü 1981 yılında bitirip kısa bir süre Araştırma Görevlisi olarak çalıştıktan sonra Almanya’ya gitti. Bonn Üniversite Jeodezi Bölümünde (şimdiki adıyla Jeodezi ve Jeoinformasyon)  yeniden okuyarak, “Yerin Elektromanyetik Alanının Uydu Yörüngelerine Etkisi” adlı Diplom teziyle 1989 yılında “Diplom Mühendis” ünvanını aldı. Bir yıl Stuttgart Teknik Üniversitesinde Araştırmacı olarak çalıştı. 1991-1999 yılları arasında Münih/Oberpffenhofen Alman Havacılık ve Uzay Merkezinde (DLR) CAM firmasındaki çalışmalarından ötürü NASA ve Max Planck Enstitüsünden ödüller aldı. 1999-2001 yılları arasında Alman Yer Araştırmaları Enstitüsü (GFZ-Potsdam) Münih Şubesinde çalıştı. Münih Teknik Üniversitesi Astronomik ve Fiziksel Jeodezi Enstitüsünde “Yapay Uyduların Jeodezik Amaçlı Kullanımlarında Gözlem ve Otomatik Kontrol Sisteminden Kaynaklı Problemler” isimli tezle Doktor Mühendis (Dr.-Ing) ünvanını aldı. 2001 yılında İnşaat Mühendisliği Bölümünde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Çalışmalarını ağırlıklı olarak, gözlemlere dayalı İyonosfer modellenmesi, GNSS (Küresel Konumlama Sistemleri) bazlı uydu yörünge belirlenmesi ve tahmini ile Navigasyon alanlarında sürdürmektedir. Uluslararası Jeodezi Birliği (IAG) ve Avrupa Yer Bilimleri Birliği (EGU)  gibi bilimsel kuruluşların çalışma gruplarına aktif olarak katkı sağlamaktadır.

Prof. Dr. -Ing. Mahmut Onur Karslıoğlu’nun detaylı özgeçmişine http://users.metu.edu.tr/karsliog/ adresinden ulaşılabilir.