Yılın Yeşil Beyni Belli Oldu

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün (ODTÜ KKK) enerji ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yaratma amacıyla lise ve üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği; "Yılın Yeşil Beyni Uluslararası Proje Yarışması"nın finalistleri belirlendi. 40 farklı ülkeden projelerin katıldığı yarışmada, finalde yarışmak üzere seçilen 9 takım; final sunumlarını düzenlenen etkinlikle gerçekleştirdi. Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı'nın düzenlediği, 13 farklı ülkeden 220 başvurunun yapıldığı yarışmada, jüri heyeti lise seviyesinde 5, üniversite seviyesinde ise 4 projeyi finalde yarışmaya uygun buldu. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu'nun 6 Ekim'de gerçekleştirilen yeni akademik yıl açılış töreninde ödülleri verilen yarışmada, ilk üçe giren takımı oluşturan üniversite öğrencileri, bireysel olarak ödüllendirildi. Birinci olan takımın üyeleri 1.000'er Euro, ikinci takımın üyeleri 750'şer Euro, üçüncü takımın üyeleri ise 500'er Euro ile ödüllendirilirken ayrıca tüm finalistler de KKTC gezisine hak kazandı. Lise öğrencilerine yönelik uluslararası Yılın Genç Yeşil Beyni Yarışmasında ise iki lise öğrencisinden oluşan takımlardan birinci olan takım 1.000 Euro, ikinci 750 Euro, üçüncü 500 Euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirildi. Yarışmanın liseler kategorisinde TED Ankara Koleji'nden Doğu Deniz Uğur ve Eda Ayan "Designing a Circuit for Harvesting Atmospheric Electricity as An Alternative to Existing Renewable Energy Sources" başlıklı proje ile birinci, Özel Ege Lisesinden Evren Geydirici ve Müge Demirsoy "Doğrudan Metanollü Yakıt Pillerinde (DMYP) Anot Katalist Tabakasında TiO2 Nanoeklentisi Kullanımının Performansa Etkisinin Deneysel Olarak İncelenmesi" başlıklı proje ile ikinci, Ordu / Altınordu - Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezinden Sena Ecem Özcan ve Rana Yaren Civelek "Duvar Kağıdı ile Yalıtım" başlıklı proje ile üçüncü oldu. Üniversite öğrencilerine yönelik yarışmada ise Jacobs Üniversitesinden Kiran Adhikari ve Larissa Oliveira "Wireless Resonance Power Transfer By Superposing Magnetic Fields for Reducing Batteries and Other Electronic Wastes" başlıklı projeyle birincilik, ODTÜ KKK'den Hossam Ahmed ve Kareem Ahmed "Environmental Signal Amplifier" başlıklı proje ile ikincilik, Cyprus Science Üniversitesinden Bilal Siddiqui ve Jesutomito P. Morankinyo "Olive Pomace-based Green Bifunctional Photosensitive Nanocomposite for Olive Mill Wastewater Treatment: Techno-economic Feasibility Analysis" başlıklı proje ile üçüncülük ödüllerini aldı. ODTÜ KKK Konferans Salonu'nda yer alan sunumlar öncesinde bir konuşma yapan ODTÜ KKK Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, 21. yüzyılın en önemli sorunlarından birinin çevre kirliliği olduğuna işaret ederek, gençlere çevre bilincini geliştirmek amacıyla böylesi bir organizasyon yaptıklarını anlattı. Baykal, yarışmaya katılımın her yıl artarak devam ettiğini ve bundan mutluluk duyduklarını dile getirerek, katılan ve katkı koyan herkese teşekkür etti. 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bu yıl yedincisi düzenlenen "Yılın Yeşil Beyni" uluslararası proje yarışmasına yeni başvurular ise; 25 Mayıs 2018'e kadar devam edecek.